Το Coaching ξεκινάει από το "τέλος", από το Όραμα, τον απώτερο σκοπό μου. Όλα όσα θα κερδίσω, θα ζήσω, θα απολαύσω μετά την επίτευξη του στόχου μου - το αποτέλεσμα των προσπαθειών μου. Αυτή είναι η αφετηρία.
Το όραμα για τη ζωή και τις επιδόσεις μετά την επίτευξη του στόχου, συμπυκνώνει τις αξίες και τις επιθυμίες μου, δίνοντας νόημα στην προσπάθειά μου. Όταν δεν υπάρχει όραμα, δε μπορώ να κουνηθώ από τη θέση που είμαι, να προχωρήσω, να εξελιχθώ.
Από το όραμα, προκύπτει ο Στόχος.
Ο στόχος, είναι "η εσωτερική αναπαράσταση μίας επιθυμητής κατάστασης στο μέλλον, που επηρεάζει το παρόν" (Austin & Vancouver, 1996; Cochran & Tesser,1996).
Αποτελεί πηγή κινητοποίησης, αφορμή για αλλαγή και ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο στόχος να είναι "δικός μου" και ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις επιθυμίες μου (Sheldon & Elliot,1999). Έτσι, η αλλαγή και η ανάπτυξη ενεργοποιούνται, αποκτούν νόημα και προσανατολισμό.
Ο στόχος συν-κατασκευάζεται από τον coach και τον coachee, μέσα από τα στάδια της coaching συνεργασίας. Αποτελεί και για τους δύο τον οδηγό για την πορεία τους προς τον προορισμό.
Ο καθορισμός και η επιδίωξη στόχων (goal setting, goal pursuit), δεν είναι μια τυπική διαδικασία δημιουργίας λίστας επιθυμιών. Η ουσία έγκειται στη διεργασία. Πρόκειται για μία πορεία από το αρχικό αίτημα προς τον τελικό στόχο και την επίτευξή του, ένα ταξίδι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, μια βαθύτερη διαδικασία αυτονομής μάθησης, μετασχηματισμού και αλλαγής.
Η διεργασία της στοχοθεσίας και της επίτευξης, έχει συνδεθεί ερευνητικά με την ευημερία (physical & psychological well-being; Emmons,1992), καθώς ικανοποιούνται βασικές ψυχολογικές ανάγκες-αίσθηση αυτονομίας, ικανότητας, σχετίζεσθαι (Deci & Ryan,1985)-και προκύπτουν σημαντικά οφέλη (S. Lyubomirsky, Penn University):
Αναπτύσσεται η αίσθηση του σκοπού και του ελέγχου
Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση
Δημιουργείται δομή και ενδιαφέρον στην καθημερινή ζωή
Αναπτύσσεται η στρατηγική σκέψη και δράση
Αναπτύσσεται η προτεραιοποίηση και η σωστή διαχείριση των πόρων και του χρόνου
Ενισχύεται η προσήλωση στον στόχο σε περιόδους αλλαγής, αβεβαιότητας, κρίσης
Ενισχύεται η αίσθηση της σύνδεσης με τους συνανθρώπους
Clutterbuck, D. & Spence, G.B. (2016). Working with goals in coaching. In T.Bachkirova, G. Spence & D. Drake (Eds.), The SAGE Handbook of Coaching. London: Sage
Tincknell-Smith, Alison & Ntoumanis, Nikos & Duda, Joan.,2007. Goal Striving, Goal Attainment, and Well-Being: Adapting and Testing the Self-Concordance Model in Sport. Journal of sport & exercise psychology. 29. 763-82. 10.1123/jsep.29.6.763.
Daniel Burke & P. Alex Linley, 2007. Enhancing goal self-concordance through coaching, International Coaching Psychology Review,Vol. 2 No.1 March 2007
Anthony M. Grant, 2012. An integrated model of goal-focused coaching: An evidence-based framework for teaching and practice. International Coaching Psychology Review,Vol.7 No.2 September 2012
Πετράς Χαράλαμπος, Η τέχνη του Coaching
Comments