Η συνέντευξη πρόσληψης, είναι το επόμενο βήμα στην επικοινωνία ενός υποψηφίου με μία επιχείρηση, στην οποία έχουν ήδη αξιολογήσει θετικά το βιογραφικό του σημείωμα. Τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται να είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αξιολόγησης παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους Levashina κ.α. (2014), είναι σπάνιο έως αδιανόητο για κάποιον να προσληφθεί, χωρίς να έχει προηγουμένως περάσει από κάποιο είδος συνέντευξης.
Αρκετοί, όμως, στη σκέψη και μόνο μίας επικείμενης συνέντευξης, δεν αισθάνομαστε άνετα.
Ενώ, λοιπόν, έχουμε σημειώσει την 1η μας σημαντική επιτυχία - το CV μας έχει διακριθεί και μας έχουν καλέσει σε συνέντευξη - μας κυριεύει άγχος και φόβος αποτυχίας...κι αν δεν δώσω τις κατάλληλες απαντήσεις; κι αν "κολλήσω"; κι αν με ρωτήσει το τάδε ή το δείνα, τι θα κάνω; κ.α.
Ας δούμε κατ' αρχήν, ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι μίας συνέντευξης επιλογής προσωπικού και ποια τα κυριότερα κριτήρια αξιολόγησης ενός υποψηφίου:
Στόχοι συνέντευξης
1. Γνωριμία και ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών - αμφίδρομη διαδικασία
2. Συζήτηση στοιχείων βιογραφικού
3. Συζήτηση δεδομένων και απαιτήσεων εργασιακού ρόλου
4. Εντοπισμός κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων υποψηφίου
5. Εντοπισμός ποιοτικών στοιχείων και κουλτούρας εταιρείας
6. Απόφαση και των δύο πλευρών, σχετικά με το αν μπορούν και επιθυμούν να συνεργαστούν
Κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίου
1. Ποιοτικά στοιχεία χαρακτήρα (αξίες, αρχές, ήθος, ειλικρίνια, ευγένεια, κλπ)
2. Συνεργατικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες και άλλα σημαντικά soft skills (κριτική, συνθετική και αναλυτική σκέψη, αντίληψη, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, κ.α.)
3. Ικανότητες, επιτεύγματα, εμπειρία
4. Hard skills (τυπικά προσόντα, εκπαίδευση, γλώσσες, κλπ)
5. Βαθμός 'ταιριάσματος' με κουλτούρα ομάδας/εταιρείας
6. Ό,τι άλλο έχει προσδιοριστεί ως σημαντικό για τη συγκεκριμένη θέση
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ κατάλληλα για τη συνέντευξη;
Η σωστή προετοιμασία, είναι ένα από τα σημεία "κλειδιά" για τη θετική έκβαση της συνέντευξης, καθώς και ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης για έναν υποψήφιο. Γι’ αυτό, προτείνουμε να γίνεται με δομημένο και συστηματικό τρόπο.
Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας και άρα μείωσης του στρες, καθώς και το ότι θα καταφέρουμε τελικά να παρουσιάσουμε τη βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μας.
Πριν τη συνέντευξη:
1. Μελετώ και αναλύω τον εργασιακό ρόλο: φτιάχνω λίστα με τις ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις, επαγγελματικά και προσωπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται και απαιτούνται.
2. Ορίζω τον βαθμό ταιριάσματός μου με τη θέση: φτιάχνω λίστα με τα δικά μου δεδομένα - δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις, εμπειρία - με παραδείγματα και τα αντιπαραθέτω στα ζητούμενα της θέσης.
3. Ερευνώ και μελετώ την εταιρεία: διαβάζω το site, αναζητώ επιπλέον πληροφορίες και αξιολογήσεις στο διαδίκτυο, ελέγχω αν κάποιος από το δίκτυό μου έχει κάποιας μορφής εμπειρία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, κλπ.
4. Προετοιμάζω τις απαντήσεις μου: στις πιθανές ερωτήσεις που θα δεχθώ, για να διασφαλίσω τη δομή και ροή σκέψης/λόγου μου.
5. Ετοιμάζω τις δικές μου ερωτήσεις: για τη θέση/το τμήμα/την εταιρεία κλπ, τις οποίες θέτω κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν περιμένω το τέλος.
6. Εξασκούμαι: κάνω πρόβες - επιλέγω με προσοχή το άτομο που θα με βοηθήσει, καθώς το feedback που θα πρέπει να μου δώσει είναι εξαιρετικά σημαντικό!
7. Ζητώ επαγγελματική βοήθεια: από εξειδικευμένο σύμβουλο, εφόσον χρειάζεται, για να διασφαλίσω την ορθότητα της διαδικασίας προετοιμασίας.
Την ημέρα της συνέντευξης
1. Επιμελούμαι με προσοχή την εμφάνισή μου, ώστε αφενός να με εκφράζει, αφετέρου να αντανακλά συγκρότηση και επαγγελματισμό.
2. Συνειδητά, βάζω σκοπό να ακούω προσεκτικά, να απαντώ στοχευμένα και να παρουσιάσω την βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μου, με αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και επαγγελματισμό.
3. Κάνω ασκήσεις χαλάρωσης, εφόσον χρειάζεται.
4. Αν η συνέντευξη είναι δια ζώσης, υπολογίζω εγκαιρώς τη διαδρομή, ώστε να είμαι εκεί 10-15΄νωρίτερα.
5. Αν η συνέντευξη είναι διαδικτυακή, ελέγχω εγκαιρώς όλες τις παραμέτρους (δίκτυο, πλατφόρμα
τηλεδιάσκεψης, κάμερα/μικρόφωνο, background, φωτισμός, ησυχία, κλπ).
extra tip
Αν επιθυμώ, μετά τη συνέντευξη στέλνω e-email, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου και αναφέροντας ξανά το ενδιαφέρον μου για τη θέση εργασίας.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία για μία συνέντευξη πρόσληψης και τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχό του υποψηφίου, καθώς υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ή να ελέγξουμε.
Η coaching προσέγγιση και δομή που έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε, συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενδεδειγμένη και επαρκή προετοιμασία κάθε υποψηφίου, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να τον/την οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας.
GROW coaching alliance | CV & Intreview Coaching
Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Εφαρμογές (Θεοδοσάκης, Δ., Γκατζιώνης, Σ., Κώτση, Κ., Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 2021)
Levashina, J., Hatrwell, C.J. , Morgeson, F.P. , Campion, M.A. (2014). The Structured Employment Interview: Narrative and quantitative review of the research literature. Personnel Psychology, 67: 241, 255.
Comments